Sunday, November 14, 2010

Fish nugget a la NFAsmom

Hallo everyone,

Last Saturday I decided to cook and eat at home with family instead of going out. The weather is so cold...windy and raining the whole day.

One of the foods I cooked is fish nugget. Yup... I tried to make my own fish nugget...it's MSG free ...and my daughter loves it.

Wanna try some ;)

----

Nugget ikan a la NFAsmom

Bahan:

200 g   daging ikan tenggiri
1 siung bawang putih
2 siung bawang merah
1  sdt  garam
4  sdm  tepung terigu
1 buah  kuning telur
2  sdm  minyak goreng
4  sdm  tepung beras
200 mL  minyak goreng untuk menggoreng

Cara membuat adonan:

- haluskan daging ikan, bawang putih, bawang merah dan garam
- tambahkan tepung terigu ke dalam adonan, aduk rata
- tambahkan kuning telur ke dalam adonan hingga adonan menjadi seperti pasta
- masukkan 2 sdm minyak goreng ke dalam adonan, aduk rata hingga adonan menjadi kalis
- bentuk adonan menjadi bola-bola dengan menggunakan 2 buah sendok, kemudian gulingkan di tepung beras
- pipihkan sedikit, sisihkan
- panaskan minyak dalam wajan, lalu goreng nugget ikan dengan api kecil - sedang hingga nugget mengambang dan berwarna kecoklatan
- nugget ikan siap disajikan bersama saos cabai atau krim keju


~ Fish Nugget ala NFAsmom~

Ingredients:

200 g   large mackerel fillet
1  ea   garlic
2  ea   shallots
1  tsp  salt
4  tbsp multi-purpose flour
1  ea   egg yolk
2  tbsp vegetable oil
4  tbsp rice flour
200 mL  cooking oil


How to make fish nugget:

- grind and mix fish, garlic, shallots and salt
- add flour, mix
- add egg yolk to the dough so it becomes like a paste
- add 2 tbsp vegetable oil to the paste, knead the dough till it pulls away from the bowl
- make the dough become small balls using 2 teaspoon, then roll and let it covered with rice flour
- flattened the ball a little
- heat the cooking oil in a pan, fry fish nugget with small-medium flame until it floats and golden colored
- this fish nugget is ready to serve with chilli sauce or cheese cream

2 comments: